Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård
Trädgårdsprofilen Victoria Skoglund har just släppt sin tredje bok, den mest privata någonsin. Residence fick komma hem till hennes egen täppa.
Bilen pilar ut till förorten. En bit genom en sommarskog och in i ett stugområde där brevlådorna trängs. Sedan tar vägen en liten vändning och dyker ner, mot sjön. Precis intill ligger huset och trädgården, nästan i vattnet. Den här viken förefaller helt obebodd, blicken möts av vass, vattenytan och himmel vart man än tittar. Det är bara ett gång feta kanadagäss som simmar förbi i sakta mak.
Vill du ha Victorias bästa tips på hur du skapar en grönskande uteplats? Klicka här för att läsa intervjun med trädgårdsmästaren.
Victoria Skoglund om trädgården
– De kommer inte upp på tomten, för jag har det lite stökigt vid kanten och låter det växa. Jag skulle vilja snygga till, jag är ju perfektionist. Men då får man upp gässen och då skitar de ner allting, säger Victoria Skoglund, ägare till handelsträdgården Zetas utanför Stockholm och en av Sveriges största och mest kända trädgårdsprofiler, som medverkar i tv, tidningar, som bloggare och på Instagram med 67000 följare.
I september släpps hennes tredje bok, som denna gång handlar om hennes privata trädgård. Min trädgård vid sjön heter boken som Victoria har skrivit själv, plåtat själv och gett ut på eget förlag. Hennes två första böcker har kommit ut hos Bonniers och Prisma.
–Men denna gång ville jag verkligen göra på mitt sätt. Boken är rätt privat, så det kändes viktigt att bestämma allt.
Huset vid sjön köpte hon och sambon Johan för tre år sedan.
– Först flyttade jag till radhus efter min skilsmässa. Jag var väl så slut då att jag trodde att det var en bra idé att strunta i att anlägga en trädgård. Men jag längtade ihjäl mig efter att få gräva i jorden.
Kompisarna hittade huset
Det var kompisar som hittade huset och upplevde det som för litet för dem själva. Johan och Victoria frågade om de fick kliva in i budgivningen, och det fick de. Det lugna avskilda läget var en av anledningarna till att de slog till. Trädgården var bara en brant slänt, en gräsmatta ner till vattnet. En utmaning.
– I den här trädgården gör jag bara som jag vill. Den är utan prestationer, bara för mig, inte för att imponera på någon. På Zetas är det så mycket prestation, så mycket kunder, så mycket att arbeta i team. Här är det bara jag. Ingen får rensa, ingen får vattna, här vill jag själv hålla i spade, sax och vattenslang!
Victorias köksträdgård får liv
Slänten terrasserades, och på den första nivån ligger Victorias köksträdgård som består av tre stora svarta trälådor, där det odlas jordgubbar, sallad, bönor och en hel rad borstnejlikor. Annars domineras tomten av en stor terrass, en myckenhet av krukor, och flera sluttande rabatter samt en terrassering för hennes köksträdgård.
I rabatterna märks hennes förkärlek för exotiska träd. Den grundlades under uppväxten i handelsträdgården Zetas i Huddinge, där först trädgårdslegenden Gösta Zetterberg och sedan Victorias pappa Folke Mattsson skapade en i det närmaste botanisk trädgård med en mängd sorters växter.
Men i den här helt egna trädgården där hon försöker låta bli att imponera finns det även sådant som pappa Folke fnyser åt. Det som kanske är lite mindre odlingsvärt. Syren, borstnejlika, fingerborgsblommor. Den som följt Victoria och hennes trädgårdsbloggar, böcker och tv-framträdanden under de senaste tjugo åren vet att hon inte byter stil.
Victoria Skoglund och Zetas trädgård
Zetas trädgård sköttes under hennes barndom av både mamma och pappa Mattsson. Mamma jobbar fortfarande två dagar i veckan i handelsträdgården, pappan håller sig mer därifrån, är mer rådgivare på avstånd. Det är nu när Victoria närmar sig 50 år som hon i sin egen, privata trädgård kan frigöra sig från att vara duktig flicka. Att bara lyssna på sig själv. Att inte prestera i rabatterna utan ge efter för en sentimental kärlek till borstnejlikor, till exempel.
– Och jag förstår ju själv att det blir ett litet motstridigt budskap när trädgården ser ut så som här, säger hon och nickar kort mot de rätt perfekta vackra rabatterna, de ståtliga perennerna, den sammetslena gräsmattan liksom de slående kompositionerna.
Victoria Skoglunds nya bok
I den nya boken, följer vi henne och trädgården under ett år. Det är korta, ibland personliga texter, fullspäckade med tips. Victoria är en van skribent, bra på att skapa en stämning med några få ord. Det hon delar med sig av i boken är hennes nära relation med en för henne jätteviktig plats.
Man får även möta en lite stökigare Victoria under den där ljuva timotejtjejen. Hon som ljuger om att hon alltid lyckas med myrtenträd (fastän hon har råkat ha ihjäl tre stora i rad). Och hon som har en hörna med kirskål i trädgården och som ber fotografen att undvika ogräset som letat sig upp mellan murgrönorna på slänten.
Hon ojar sig över vintern och oroar sig över alla följare och kunder som köpt likadana träd, placerat dem i ektunnor och nu kanske står framför samma dilemma med döda fliksumakar efter en hård vinter.
–Jag kan känna mig ansvarig för sådant.
Är det annorlunda att jobba i dag än för tjugo år sedan?
– Kunden är en annan. Då var man den unga jäntan som hjälpte medelålders kvinnor som kunde allt. Nu är det tvärtom. Kunden har blivit yngre och kan ofta absolut ingenting. Man får kliva ner från sin piedestal och förklara, att jodå, det är jättebra att ta bort krukan från växten om du ska plantera den i en rabatt. Hon ler ljuvt och skrattar sitt klingande skratt.
Sedan på kvällen, när hon har tagit en lång dusch och egentligen bytt om från arbetskläderna, går hon ut i trädgården och så åker gummistövlarna på igen, och det går ofta två timmar. Med ett tunnelseende som bara trädgårdsknarkare förstår.
Victoria Skoglund
Bor: I hus utanför Stockholm, sommarboende i torp på Öland.
Gör: Äger och driver handelsträdgården Zetas i Huddinge tillsammans med före detta maken Rikard Skoglund. Victoria är trädgårdsexpert på TV4 Nyhetsmorgon, bloggar på zetas.se
Aktuell med: Sin tredje bok, Min trädgård vid sjön, som ges ut på eget förlag. Boken handlar om ett år i Victorias egen trädgård, med egentagna bilder.
Porträtt av Lena Granefelt.
”Jag kan inte lägga mig med ett ogräsbestånd på näthinnan”, börjar ett kapitel i boken. Det som skiljer en trädgårdsmänniska från en vanlig person. Vi som är besatta vet. Ser vi något så måste vi böja på knäna och börja rafsa. Spelar ingen roll om finklänningen är på eller om middagen bränner fast i kastrullen.
– Varför har inte jag handskarna på mig nu«, säger Victoria och fixerar en ännu ensam mördarsnigel som ålar sig fram mot hennes köksträdgårdslådor. Snart går intervjuaren och hon är äntligen själv igen, i samspråk med sin egen trädgård vid sjön.